Hollandia körutazások

Hollandia körutazások

Hollandia

Hollandia (teljes nevén Holland Királyság, hollandul Koninkrijk der Nederlanden) nyugat-európai ország. Délről Belgium, keletről Németország, északnyugat felől az Északi-tenger határolja. A holland közjog különbséget tesz „Hollandia” és a „Hollandiai Királyság” között. A Hollandiai Királyság négy részből áll: Hollandia, valamint Karib-szigetekhez tartozó Aruba, Curaçao és Sint Maarten. Belgium, Hollandia és Luxemburg szoros regionális együttműködését általában Benelux államokként említik.

Viszonylag mélyen fekvő területen helyezkedik, az ország egynegyede tengerszint alatti terül el. Az áradásveszélynek kitett területeket gátakkal és partfalakkal védik. Sok földet már visszahódítottak a tengertől, példa erre a flevolandi polder.

Hollandia ipari tevékenységét túlnyomórészt az élelmiszer-feldolgozás, a vegyipar, a kőolaj-finomítás, valamint gépgyártás teszi ki. Dinamikus mezőgazdasági ágazattal rendelkezik és híres a növényeiről és vágott virágairól. A rotterdami kikötő Európa egyik legforgalmasabb kikötője.

Számos nagyszerű festő is köthető Hollandiához, a 17. század volt a nagy holland mesterek kora, ekkor alkotott Rembrandt, Vermeer, Jan Steen. A 19 és 20. századi magasan képzett művészei sem kevésbé figyelemre méltóak, például Vincent van Gogh, vagy Piet Mondriaan.

Híres holland specialitások közé tartozik a nyers hering, füstölt angolna, borsóleves, de a sajtok kedvelőinek is olyan ismert sajtokból válogathatnak, mint az edami, vagy a gouda.

Oldal 0 a 1, ábrázolva 0 kínálatok 0 teljesen, tól 0. ig 0. kínálat-ig.