8 napos álom utazás a mesés Olaszországban

Róma – Sorrento - Nápoly – Capri

  Talán nem tévedünk nagyon mikor kijelentjük, hogy nincs ember a Földön ki ne vágyna életében legalább egyszer eljutni Olaszországba, hogy végig csodálja annak számos elképesztő látványosságát.  Gondolhatunk itt akár a fantasztikus főváros ókori romjaira, Róma városának nevezetességeire, az európai kontinens legnagyobb működő vulkánjára, vagy a porral borított Pompei lélegzetelállító romjaira. A Sorrentoi-félsziget is tartogat számunkra érdekességeket, Nápoly, az uralkodók hazája, a Dóm, San Gennaro ereklyéivel, a királyi palota épülete, és a San Carlo Színház is nyitva áll a látogatók számára. A számos gyönyörű kis sziget közül Capri az egyik legismertebb. Alkalmunk lehet megkóstolni a helyiek által készített citromlikőrt, a Limonchellot, de láthatjuk a „szirének fészkét” is végighaladva Anacapri város hangulatos sétálóutcáján.

Lássuk, milyen élményekkel gazdagodhatunk akár egy 8 napos körutazás alkalmával.
Íme egy kis kedvcsináló, mit is érdemes megnéznünk amikor:

Rómában járunk

Az egyetlen dolgot amit biztosan nem mulaszt el jól megnézni magának az ember , az nem más mint az antik város szíve, a Forum Romanum. Az ókori Róma fő köztere volt ez a Capitolium és Palatinus domb közötti tér, mely a kereskedelmi és politikai élet központjának számított. A hossza körülbelül 220, szélessége 35-50 méter, de kis mérete ellenére rengeteg épület és emlékmű állt itt.

róma forum romanum

A Basilica di San Pietro in Vaticano, azaz a Szent Péter Bazilika egyike Róma négy nagy bazilikájának. A reneszánsz stílusú bazilika 1506-1626 között épült és a számos jelentős művészeti alkotás között melyek fellelhetők benne mindenképpen kiemelendő Michelangelo Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása. 

Az Angyalvár Hadrianus császár síremléke Rómában. A Tevere jobb partján áll, és a folyón átívelő Ponte Sant’Angelo köti össze a várossal. Elnevezését az 590-ben pusztító pestisjárvány idején kapta. A járvány elhárítására I. Gergely pápa könyörgő körmeneteket tartott. A legenda szerint egy alkalommal a vár tetején meglátta Szent Mihály arkangyalt, amint a büntetés kardját visszahelyezi hüvelyébe, ezzel jelezve a járvány végét.

A Trevi-kút, a világ egyik leghíresebb szökőkútja. A hiedelem szerint, aki háttal a válla fölött pénzt dob a kútba, az visszatér Rómába. A 26 méter magas, és 49 méter széles alkotás Róma legnagyobb szökőkútja.

róma trevi-kút

A Spanyol lépcső Európa leghosszabb és legszélesebb lépcsője. Szépsége mellett hangulata is lenyűgöző, a rómaiak kedvenc találkahelye 138 lépcsőfokból áll, és mindig tele van emberekkel. Nevét, a mai napig mellette található spanyol nagykövetségnek köszönheti.

 

Róma egyik legfőbb szimbóluma, a Colosseum, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, valamint a római építészet egyik legjelentősebb alkotása. A Forum Romanum mellett, attól keletre fekszik.  Romos kinézetét viszont nem csak az idők vasfogának, hanem földrengéseknek, és kőrablóknak is köszönheti.

 

A Vezuvnál és Pompeiben járunk

pompei

Egy vulkántúra a Vezúvon, felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek. Az európai kontinens legnagyobb működő vulkánjáról, páratlan kilátás nyílik a nápolyi öbölre és sorrentói félszigetre. Az elfeledett városban, Pompeiben pedig az egykori Római Birodalom leggazdagabb városát próbálhatjuk magunk elé képzelni, milyen is volt az időszámítás előtti időkben. A Vezúv 79-es kitörése során elpusztult város romjai ma a Világörökség részét képezik. 

Nápolyban járunk

Róma és Milánó után, Nápoly Olaszország 3. legnagyobb városa. Városközpontja a történelmi világörökség része, mivel számos történelmi műemlék található ezen a területen, gyakran „élő múzeumnak” is nevezik.

A Duomo, Nápoly hatalmas katedrálisa,a 14. században épült, de miután a 17. században egy földrengésben megsérült, barokk A dómban a város védőszentjének, Szent Januáriusznak a vérereklyéjét őrzik. Az ereklyét minden évben szeptember 19-én kihozzák a templomból. Az egyébként szilárd vér ilyenkor cseppfolyósodik. Ezt sokan Isteni csodának tartják, de a tudományos magyarázat szerint egy olyan, már a középkorban is elérhető vegyi anyag adtak a vérhez, amely azt mozgás hatására cseppfolyósítja.

A San Carlo Színház nemcsak Dél-Itália, hanem egész Olaszország legnagyobb zenei intézménye. Hatemeletes nézőterén 3000 néző is helyet foglalhat. Az opera, balett és színfónikus előadások mellett októbertől áprilisig váltják egymást a legnagyobb koncertek.

Sorrentóban járunk

sorrento

Nápolytól 50 km-re fekvő város a Nápolyi-öböl délkeleti részén fekvő híres tengerparti nyaralóhely. A számos lenyűgöző kilátóhelyéről Nápoly, Capri, és a Vezúv is jól látható. Nagyon egyedi hangulatú hely. Gyönyörű természeti környezetben fekszik, dombok, hegyek és öblök határolják, és mindenütt mediterrán gyümölcsfák illata érezhető. Légkörét a sziklára épített házak is nagyban meghatározzák. A hely szépségét sokan felfedezték már, így a tömegturizmus egyik legnagyobb központja.

Capri-n járunk

Kellemes éghajlatának köszönhetően Capri már a rómaiak korában népszerű üdülőhely volt. A sziget területén két község osztozik, az Anacapri, valamint aCapri. A számos római kori emlék mellett mint például Villa Jovis, Augustus király kertjei, legfőbb természeti látnivalói a tengerből kiemelkedő Faraglioni-sziklák, valamint a híres Grotta Azzurra (Kék barlang). Capri szigete a modern világ egyik legdivatosabb nyaralóhelye, így az Olaszországba látogató turisták elmaradhatatlan zarándokhelye.  Capri települést a „Világ szalonjának” is nevezik, de itt sétálhatunk végig a Szerelmesek útján miközben mediterrán növények illata leng körbe bennünket.

 

Összefoglalva, akinek csak lehetősége adódik rá, mindenképpen vágjon bele egy ilyen kalandba.
Olaszország csodálatos, az Olasz emberek fantasztikusak. Veszteni valónk nincs, tehát mindenképpen megéri!