isztambul

Kalandozzunk Isztambulba

A világ 5. legnépesebb városa mindössze 1064 kiló-méterre fekszik Budapesttől, a Boszporusz és a Márvány-tenger partján, ezzel egyébként egyedülállóként, két kontinensen is osztozkodik. Európai és ázsiai fekvésének köszönhetően rendkívül előnyös helyzetben van turisztikai szempontból, mivel kultúrája ötvözi a keleti és a nyugati tradíciókat is. A török nagyváros messze földön híres különleges atmoszférájáról és többek között olyan nevezetességeiről, mint a gyönyörű Kék Mecset (mind a hat minaretjével), vagy akár a Topkapi szultáni palota és hárem.

istambul boszporusz

Isztambul történelmének sokszínűsége, látnivalóinak, műemlékeinek száma, illetve a gyönyörű boszporuszi kilátás miatt a turisták kedvenc célpontja. Ki ne szeretne élvezni egy nagyszerű várost, melynek ilyen lenyűgöző múltja és meglepően gyorsan fejlődő jelene van. Nézni a Galata-hídról pecázók sokaságát, nosztalgia villamosozni az Istiklal Caddesi bevásárló utcán, vagy csak megélni, hogy az ember ugyan az nap kétszer is kontinenst válthat, ha akar.

isztambul

Nem hagyhatjuk ki a megnéznivalók széles repertoárjából a híres Aya Sofia-t, ami 1400 éve a keresztény világ leg­na­gyobb temp­lo­ma volt.  A birodalomból összegyűjtött 100 építőmester alá beosztott 10 000 munkás 5 év alatt állította fel a bizánci építésű hajdani ortodox bazilikát mely később mecsetként, ma pedig múzeumként látogatható.

A világ leghíresebb fedett bazárja is itt található. Érdemes kincsvadászatot tartanunk a Nagybazár és a Fűszerbazár sorai közt. A város lüktetése, a fagylaltárusok zsonglőrködése, az ékszer- és fűszer árusok szívélyes vendéglátása az alkudozás során, mind-mind hozzájárulnak, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodjunk utunk során.

isztambul bazár

A Kis-ázsiai félszigetre komppal átjutva ellátogathatunk Yedikule-be, azaz a Héttornyhoz, ahol a török hódoltság idején Török Bálinték raboskodtak, és gyönyörködhetünk az Aranyszarv-öböl térségére táruló látványban.

És hol máshol is pihenhetnénk ki az egész napos városnézések fáradalmait, mint egy hagyományos hamam-ban, azaz török fürdőben. Amennyiben egy kis kényeztetésre vágyunk mindenképpen próbáljuk ki a méltán hírhedt török masszázst is.

Török fürdő

+ 1 Infó: Mivel Isztambul lakóinak 99 százaléka muzulmán, aki a Ramadán időszakában látogat el ide, szembe kell, hogy nézzen vele, az emberek nagyon nagy többsége ez idő alatt nem eszik és iszik napközben. Természetesen a turisták által gyakran látogatott helyek ugyan úgy nyitva vannak, mint egyébként, de a saját érdekünkben, inkább ne vegyük elő a szendvicset a villamoson.  2015-ben a Ramadán (Ramazan) június 15-tól július 16-ig tart egyébként.

A hely varázsáért mindenképpen megéri!