Prága, a száztornyú város

Aktuality
Prága, a száztornyú város

Prága, a száztornyú város

2016-08-05

Prága rendkívül népszerű úti cél a turisták körében. Ami nem véletlen, hiszen nagyon sok látnivaló való van, úgy mint a Károly-híd, a Vencel tér, a Szent Vitus katedrális, a Szent György templom, és még sorolhatnánk. Hangulatos utcák és a finom sörök városa.

De miért hívják oly sokszor száztornyú városnak?

A nevét a tornyok és kilátok magas száma miatt kapta már évszázadokkal korábban. Mára a száz inkább ötszáz körül van, de ha a házak kisebb tornyait is beleszámoljuk, akár ezer is lehet. Nézzünk néhány igazán különleges tornyot.
A látképen a legmeghatározóbb maga a Vár , a Hradzsin tornyai. A palota Európa legnagyobb ősi vára 570 méter hosszú és 130 méter széles. Ma a cseh köztársaság elnöki irodájaként műkdik.

Daliborka torony az 1400-as évek végén épült, eleinte a nemesség börtöne volt, de később más társadalmi réteg is raboskodott itt. Börtönként a 18. század végéig működött. Mai méretét egy tűzvész után kapta, amikor is csak öt emelet maradt. Nevét első rabjáról, Kozojedy-i Daliborról kapta. Látogatásunk során megtekinthetünk egy cellát és kínzó eszközöket.

Lőportornyot a nevéből is adódóan lőpor raktározására használták a 17. században. Ekkor kapta nevét, korábban hegyi toronyként volt ismert. Magassága 65 méter, mely kapuként szolgál a királyi úthoz. A tornyot 1990-ben renoválták.


Prága egyik jelképe a Városháza óratornya az Orloj. Az első órát 1410 körül építették. Óránként figyelhetjük meg, hogy az apostolok szobrai megnézik a pontos időt. Érdemes lépcsőznünk, hiszen a toronyból fentről is megtekinthetjük Prágát a Moldva partjáig.


A prágai „Eiffel-torony” a Petřín kilátó. A 60 méter magas toronyba 299 lépcsőn juthatunk fel, tiszta időben a Krkonose cseh hegyláncig is elláthatunk. A kilátó gyalog is megközelíthető, vagy mehetünk siklóval is.

 

Látogassanak el Prágába, és nézzék meg a több száz tornyot.