Északnyugat-Európa izgalmas fővárosai

Aktuality
Északnyugat-Európa izgalmas fővárosai

Északnyugat-Európa izgalmas fővárosai

2016-07-31

Északnyugat-Európa izgalmas fővárosai

   Bizonyára mindenkinek a fejében megfordult már milyen lehet az az Északnyugat-európai légkör, hangulat és életvitel, melyről a hétköznapi emberek mindössze ismerőseiktől, a filmek világából, vagy a különböző prospektusokból értesülhetnek. Sokunk számára vonzó lehet az Európán belül fel- és megismerhető kulturális, vagy akár a történelmi múltból eredő különbségek felfedezésének gondolata.

  Szerencsére ma már rengeteg lehetőség közül válogathatunk. Repülővel, de akár buszos körutazások alkalmával is pár órás utat követően az áhított helyen találhatjuk magunkat. Meg kell ragadni az adandó alkalmat, hisz egyszer élünk!

  • Irány Brüsszel

 

 Brüsszel nem csupán Belgium fővárosa, de az Európai Unió központja is.
Bár hivatalosan kétnyelvű, a többség francia nyelven érteti meg magát ebben az igazi 21. századi metropoliszban. Láthatunk itt középkori tornyoktól kezdve az európai posztmodern építészeti remekeken keresztül sokféle stílusban emelt épületcsodát. A középkori brabanti gótika, a Grand Place barokk pompája, vagy a legszebb flamand reneszánsz építészete - mellyel úton útfélen szemben találhatjuk magunkat sétálgatás közben – mindössze néhány ékes bizonyítéka, hogy Brüsszel milyen fontos szerepet játszott Észak –Európa történelmében. Nem is beszélve az elegáns neoklasszikus stílusban épült házairól, templomairól.

Saját érdekünkben az ízek utcáját is feltétlenül fel kell keresnünk ha már itt járunk. Szintén kihagyhatatlan program, meglátogatni a gyönyörű Szent Mihály Székesegyházat, és üdvözölni „Brüsszel leghíresebb polgárát”, a Maneken Pis-elt. A város évszázadok óta Európa egyik legfontosabb kulturális központja. Az itt készült aranyozott kárpitokért, faliszőnyegekért császárok és királyok versengtek, sőt, ez a város a bölcsője az art neuveau, később art deco stílusirányzatnak is.

  • Nyüzsgő London

 

Az európai kontinenstől, a La Manche csatorna választja el a világ egyik leghíresebb és legváltozatosabb városát mely nemcsak az Egyesült Királyság, de a világ kereskedelmi, oktatási, szórakoztatóipari, divat, egészségügyi, kutatási és fejlesztési, valamint turisztikai és közlekedési központjai közé tartozik. Épp ezért a Temze folyó két partján elterülő London, rendkívül népszerű a turisták körében. A város szinte sosem alszik, és nappal pezseg az élettől, akár esik akár fúj, de többnyire inkább csak esik. 

londonLondonban sokle népcsoport, kultúra és vallás találkozik. Csak a város területén 300 nyelvet beszélnek. Több világörökségi helyszín is itt fellelhető, többek között a Tower, a Királyi Botanikus Kert, valamint Greenwich. Utóbbi nevezetességét az egykori királyi csillagvizsgálójának köszönheti. Itt halad át ugyanis a greenwichi délkör, ami a zónaidő és a földrajzi hosszúsági körök számításának hagyományos alapja. A városban egyéb látnivalók tekintetében sincs hiány, híres nevezetességei közé sorolhatjuk még a mesébe illő Buckingham-palotát, és a London Eye-t is.

A várost gyakran jelképező  Parlamentet, a híres Big Ben-t, a Westminster Palotát és Apátságot, a brit királyok, és királynők koronázó templomát feltétlenül be kell iktatnunk az átfogó városnézési útitervünkbe, ahol aztán a Piccadilly Circus, a Trafalgar tér, a Szent Pál Székesegyház és a Wembley Stadion is a kíváncsiskodó szemünk elé tárulhat.

London otthont ad számos nevezetes múzeumnak, galériának, könyvtárnak és egyéb kulturális intézménynek. A mindenki által ismert híres British Museum, és a National Gallery kiállításait szerencsére van lehetőségünk jól megnézni magunknak. A londoni metró a legrégebbi földalatti vasúthálózat a világon, és a Sanghaji metróhálózat után második legnagyobb kiterjedésű a világon.

A várostól 34 kilométerre nyugatra fekszik Windsor mely a gyönyörű Windsori Kastélyról híres.  A világ legnagyobb jelenleg is használt kastélya, I. Vilmos angol király korából maradt fenn. Egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak. II. Erzsébet brit királynő például az év sok hétvégéjén tölti szabadidejét a kastélyban.  A fényűzően berendezett kastély mellett maga a város is páratlan látványt nyújt.

 

  • A szerelmesek fővárosa

 

Párizs a világ egyik leglátogatottabb, és rengeteg utazó szerint a világ legszebb városa. Évi több mint 30 millió turista fordul meg a francia fővárosban, amit a fények, a divat, a szabadság, vagy a világ leghangulatosabb városaként is szoktak aposztrofálni. Annak ellenére, hogy a legtöbb embernek Párizsról elsőre talán csak az Eiffel-torony, a Diadalív, vagy netán a Louvre Múzeum jut eszébe, a város a nevezetességeitől eltekintve is pompás. A századelőn épült, és folyamatosan felújított épületek egységes, patinás légkört adnak az utcáknak. Egy idő után már fel sem tűnik, hogy egy híres, és szép épületet látunk, hiszen Párizsban szinte minden utcában láthatunk egy fantasztikus építészeti csodát, vagy egy hangulatos parkot. A helyi emberek életstílusa, a kávézók, üzletek sora, a folyamatos nyüzsgés is felejthetetlenné teszi az itt eltöltött napokat órákat. A Szajna-parti metropolisznak világhírű történelme, művészete és kultúrája van.

Rengeteg látnivaló fogad minket a már említetteken kívül is, példának okáért a Champs Elysées, a Latin negyed, Montparnasse művész-negyed, a Marais negyed polgárházai, Montmartre, a Sacre Coeur templommal.
Notre Dame, Louvre, Piramis, Bastille Opera, Picasso Múzeum, Concorde tér, Bastille, felsorolni is nehéz lenne mindegyik remekművet, nemhogy pár óra, esetleg nap alatt végiglátogatni.

 

Ragadjunk meg minden alkalmat világunk kultúráinak megismerésére, hisz valamennyi megemlített város hangulatával,atmoszférájával és építészeti műremekművével, szinte biztosan elvarázsol, egyenesen szerelembe ejt minden odalátogatót.