Kirándulás a Plitvicei Nemzeti Parkba

Aktuality
Kirándulás a Plitvicei Nemzeti Parkba

Kirándulás a Plitvicei Nemzeti Parkba

2016-09-02

Horvátország Budapesttől mintegy 500 km-re található így könnyen megközelíthetjük személygépkocsival illetve autóbusszal. Utazásunk során gyönyörű tájban van részünk különösen Plitvice előtt 75 km –el egy erdei út vezet a tavakhoz. A Plitvicei tavak ma az UNESCO, vagyis a világörökség részét képezik 1949 óta. a Plitvicei tavak Horvátország egyik jelképe és leghíresebb természeti értéke.

plitvicei-tavak

Plitvicei tavak kialakulása

A tórendszert tápláló Fehér folyó és a Fekete folyó víztömegével, sodrásával és erejével több ezer éven keresztül vájta ki, formálta a Plitvicei tavak jelenlegi formáját. A Plitvicei tavak, a tavakat körülvevő hegyek dolomit és mészkő egyvelegéből épül fel. Ahol a vízáramlat akadályba ütközött, ott alakultak ki a mai vízesések. Mind ezekből jól következik, hogy a Plitvicei tavak - a víz erejének köszönhetően - még ma is alakulóban van így folyamatosan változik. A tórendszer legmagasabb tava a Proscanski tó 637 méteren található, míg a legalsó 503 méter magasan. A 134 méter szintkülönbségen csodálhatjuk meg a vízesések sorozatát.

 

Körutazás a tó rendszer vidékén

 A Plitvicei tavak bejárata a felső parkolónál található meg. A belépő jegyen illetve táblák jelzik, hogy több útvonal van. Ezek időben, hosszúságban, nehézségben változnak, mi döntjük el szabadon melyik útvonal az, amelyiket mi be szeretnénk járni. Az fontos hogy ezek az utak akár egy egész napos kirándulás is lehet így készüljünk élelemmel, vízzel illetve hogy ne érjen minket meglepetés esőkabát is legyen nálunk. Ahogy elhagyjuk a bejáratot egy hatalmas tábla köszönt, melyen a Plitvicei tavak térképe látható a fontosabb turistautakkal. Itt a tábla jobb oldaláról indulnak a helyi vonatnak nevezett kis autóbuszok. Innen kezdődik a tó körüli utazásunk.

A Felső tavak vidéke

12 tó alkotja a felső tórendszert -Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko, Malo, Vir, Galovac, Milino, Gradinsko, Veliki Burget és Kozjak. A legfelső tó a Prošćansko, melyet a Matica folyó táplál. Ez 637 méter magasan van. A Prošćansko tóból a Ciginovac és Okrugljak tavakba ömlik a kristálytiszta víz. A felső tórendszer legszebb látnivalója a Labudovac vízesés mely 20 méter magas, itt érdemes megállni fotókat készíteni, illetve ha elég bátrak vagyunk, bemerészkedhetünk a vízesés mögé. A Kozjak zárja a felső tórendszert. Különlegessége a 300 méter hosszú és 60 méter széles Štefanija sziget. Ha esetleg elfáradtunk kiránduló hajók vezetnek le a tavak alsóbb vízeséseihez, de gyalog is megtehetjük.

 

Alsó tavak vidéke

A Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac és Novakovića Brod alkotják az alsó tórendszert, mely egy mészkő kanyonban helyezkedik el. Itt már közvetlenül a tó peremén kell haladnunk. Az alsó tavakat a 78 méter magas Nagy vízesés zárja, mely az alsó tavak nagy látványossága úgynevezett „gigavízesés”. A Nagy vízesés 78 méter magas, érdekessége hogy, amíg a többi vízesést a tavak szintkülönbsége formálja, addig ez a Nagy vízesés a meredek mészkő sziklafalból kizúduló vízzuhatag által keletkezett. A Nagy vízesésesőzésekkor és a tavaszi hóolvadáskor nyújtja a legszebb látványt. Nyáron a nagy szárazságban alig csöpörög. Tehát érdemesebb a hűvösebb hónapokban ellátogatni.

Érdemes megnézni Horvátország egyik jelképét, hiszen a tó körüli utazásunk alatt bármely vízesésnél, bármely sziklaszirtnél megállunk gyönyörű látvány tárul elénk ilyet eddig csak a képeken láthattunk, de most mi lehetünk ott.